Project omschrijving
Bovenkamers ondersteunt overheden, bedrijven en andere organisaties al ruim 10 jaar bij effectieve gedragsverandering op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld Energiebesparing, Afvalscheiding, Gezonde inrichting, Klimaatmaatregelen, Samenwerking en Duurzame mobiliteit. Samen met opdrachtgevers hebben we interventies en communicatie ontwikkeld die leiden tot de gedragsverandering.
Beleid op het gebied van waterbeheer, gebiedsontwikkeling mobiliteit en milieu heeft veelal tot doel om het gedrag van doelgroepen, stakeholders of beslissers op een bepaalde manier te beïnvloeden. Professionals werken dagelijks aan gedragsbeïnvloeding al noemen ze het wellicht anders, bijvoorbeeld communicatie, vergunningverlening of beleidsadvies. Als je hierbij slim inspeelt op werkelijke motieven van gedrag (dus niet op wat mensen je vertellen) dan kan je echt effectief beleid en communicatie realiseren.
Bovenkamers helpt beleidsmakers, managers en adviseurs met het ontwikkelen van effectief beleid. Hiervoor biedt Bovenkamers kennis over het achterhalen van de werkelijke drijfveren, veel ervaring met het ontwikkelen van effectieve interventies en veel inhoudelijke expertise.
Een voorbeeld: Gedragsstrategie Burgers en Circulaire Economie
Voor het ministerie van I&W heeft Bovenkamers beschreven wat nodig is om het gedrag van burgers meer circulair te maken. Het gaat dan om aanschaf, gebruik, reparatie en afdanken van spullen. In de gedragsstrategie is een generieke strategie beschreven en is voor enkele productgroepen zoals kleding een specifieke uitwerking gemaakt. De gedragsstrategie is onderdeel geworden van het CE 2050 beleid van het ministerie van I&W.
Voorbeeldprojecten
- Opzetten gedragsstrategie Natuur Inclusief (Ministerie van LNV). Bovenkamers ontwikkelt een gedragsstrategie voor 10 domeinen, waaronder Bouw, Water, Gezondheid, Energie, Onderwijs en Bedrijventerreinen, gericht op het ontstaan van meer natuur vanuit het reguliere werk binnen de domeinen.
- Ontwikkelen van ontwerpuitgangspunten voor het uitlokken van gezond gedrag van bewoners, reizigers, bouwers, ondernemers en kantoorwerkers bij de herontwikkeling van het Beurskwartier in Utrecht (Gemeente Utrecht en Ministerie van I&W).
- Gedragspilot kauwgomoverlast in Den Haag (Ministerie Infrastructuur en Waterstaat). Met onderzoek en diverse gedragsinterventies is de hoeveelheid kauwgom dat op straat wordt gegooid bij een middelbare school en een winkelcentrum met 80% verminderd.
- Campagne afvalscheiding op scholen (Rijkswaterstaat/SME). Opzetten van een routeboek voor het door scholen zelfstanding invoeren afvalscheiding en aanpak zwerfafval. https://afvalopschool.nl/nieuws/routeboek-schone-school-online